Věci, které jsme nevěděli o grilování

Užít si chuť propečeného masa a pohodu, která při grilování vládne. Kde se tahle záliba vzala?

1. Pečení masa na ohni má dlouhou historii. Dokládají to zkamenělé zbytky masa, které archeologové našli mezi dřevěnými uhlíky ohniště 300 000 let starého!

2. Když do Ameriky dorazili první osadníci, okopírovali grilování od indiánů. Američané grilovali při piknicích či kempování a jejich záliba přeskočila do Evropy.

3. Do padesátých let 20. století se pokrmy v Americe připravovaly na otevřených cihlových grilech. Jenže ty měly pár nevýhod. Nedalo se s nimi hýbat a chyběl jim poklop, takže mohly způsobit i požár. Chytré řešení našel až George Stephen při pohledu na kovovou bóji během plachtění! V roce 1952 ji prostě rozdělil na dvě části, spodní opatřil nožičkami a použil ji jako kotel, z horní části udělal poklop.

4. Kotlové grilování znamenalo revoluci – už nebylo nebezpečné. Vzápětí vzniká společnost Weber-Stephen Products, která udává tón pro moderní grily po celém světě.

5. Kromě klasických grilů na dřevěné uhlí se objevují i další novinky – třeba plynové grily, které umožnily připravovat maso rychleji a za stálé teploty. Díky elektrickým grilům se grilovací sezona mohla rozšířit na celý rok. Kromě toho existují i vodní grily, které mají mezi ohništěm a roštem umístěnou nádobu s vodou, do níž odkapává rozpálený tuk.

7. Grilování je způsob přípravy krmě při velmi vysoké teplotě po krátkou dobu a na přímém ohni (steaky, hamburgery či kotlety). Oproti tomu barbecue znamená hlavně způsob přípravy, při němž se zapékací miska posadí mezi dva zdroje tepla. Poklice grilu přitom umožňuje rovnoměrné proudění teplého vzduchu stejně jako v horkovzdušné troubě. Většinou se tak opékají velké kusy masa (třeba drůbež).

8. Když herečku Tori Spelling novináři načapali při grilování v bikinách a ptali se jí, jestli se v úsporném oděvu náhodou nebojí obracet pečínku, řekla: „Obstarávání grilu nechávám na manželovi.“ Teď je pár v rozvodovém stání.

9. Lindsay Lohan se chystá otevřít v newyorské čtvrti Tribeca mexickou restauraci se spoustou grilovaných lahůdek. O hvězdnou klientelu mít nouzi určitě nebude – ve stejné oblasti totiž bydlí Beyoncé, Scarlett Johanssonnebo Justin Timberlake.

10. Grilované pochoutky jsou dietnější, protože se obvykle připravují bez tuku. Nevýhodou ovšem je, že při tom můžou vznikat karcinogenní látky. Poslední výzkumy ale dokázaly, že takové posezení s přáteli či rodinou je výborným lékem proti stresu ­a přispívá k psychické pohodě. 


Doporučené kategorie:





 

 
zdroj: jenprozeny.cz


 



 

Profil na G+ Profil na Facebooku

E-shop na míru od MEDIA ENERGY s.r.o.

© 2019 Papir.cz